Іноді хочеться чогось особливого – такого, щоб і смачно, і ароматно, і швидко. І тут на допомогу приходить курка в соусі теріякі – страва, яка ніби привозить нас до справжнього азійського ресторану, але готується просто у вас на кухні. Вона яскрава, глянцева, з легким карамельним присмаком і неймовірним ароматом.
Соус теріякі – це класика японської кухні. Його готують на основі соєвого соусу з додаванням цукру або меду, імбиру, часнику й іноді рисового оцту. У результаті отримуємо солодко-солоний смак із тонкими нотками спецій, який чудово доповнює м’ясо в соусі – особливо курку.
Чому саме теріякі?
Поєднання соусу й теплової обробки створює той самий блиск, за який усі так люблять теріякі рецепт. Страва виглядає апетитно, як із меню ресторану, а готується вдвічі швидше. До того ж, курятина швидко просочується маринадом, стає ніжною й ароматною.
Ідеально подавати з рисом, локшиною або навіть картопляним пюре – смак буде грати зовсім по-новому. А ще така страва чудово поєднується з овочами, тому варто приготувати курка з овочами теріякі – це вже майже повноцінний обід або вечеря.
Що потрібно?
- 500 г курячого філе або стегна без шкіри.
- 1 болгарський перець.
- 1 середня морквина.
- 1 невеликий цукіні або броколі (на вибір).
- 2–3 ст. ложки соєвого соусу.
- 1 ст. ложка меду або цукру.
- 1 ч. ложка крохмалю.
- 1 ч. ложка рисового оцту (можна замінити лимонним соком).
- 1 ч. ложка тертого імбиру.
- 2 зубчики часнику.
- Рослинна олія.
- Сіль, перець – за смаком.
- Кунжут і зелена цибуля для подачі.
Як приготувати?
- Курку наріжте невеликими шматочками або смужками.
- Овочі також наріжте соломкою – вони мають залишитись хрумкими.
- У сковороді розігрійте олію й обсмажте курку до золотистої скоринки. Додайте овочі й обсмажуйте ще 3–5 хвилин.
- В окремій мисці змішайте соєвий соус, мед, оцет, тертий імбир, подрібнений часник і крохмаль, розчинений у 2 ст. ложках води.
- Вилийте соус у сковороду, зменшіть вогонь і готуйте ще 3–4 хвилини, поки соус не загусне та не вкриє все м’ясо в соусі блискучою глазур’ю.
- Подайте страву гарячою, посипавши кунжутом або зеленою цибулею.
Страви в духовці? Можна й так!
Хочете менше олії – спробуйте страви в духовці. Змішайте курку з овочами й соусом, викладіть у форму для запікання та готуйте при 200°C приблизно 20–25 хвилин. Курятина буде соковита, а овочі збережуть текстуру.
Азія у вас на тарілці
Курка з овочами теріякі – приклад того, як азійські страви можна легко готувати вдома. Без зайвих витрат, без спеціального обладнання – просто з тим, що є під рукою. І найголовніше – це дуже смачно.
Навіть якщо раніше ви не готували нічого схожого, цей рецепт точно вдасться. Головне – не пересмажити курку й не переварити соус. Усе інше – справа кількох хвилин. Курка в соусі теріякі – це завжди вдалий вибір. Страва красива, смачна, ароматна. Готуйте для себе, для рідних, для гостей – і вам точно подякують.